הביטו היטב בתמונה שלמעלה. זו היא תמונת השער של כתב העת הקוסמופוליטן (Cosmopolitan), כתב העת האמריקני הוותיק (נוסד ב-1886) והמכובד שמופץ ביותר מ-100 מדינות, ב-61 מהדורות בינלאומיות, ומודפס ב-34 שפות שונות. תמונת השער הזו של גיליון כתב העת הזה שפורסם לאחרונה, כותרתה היא "פגוש את תמונת השער הראשונה של האינטליגנציה המלאכותית" וכותרת המשנה שלו מוסיפה "זה לקח רק 20 שניות ליצור אותה", נועדה לייצג את קפיצת המדרגה המדהימה של צ'אט הבינה המלאכותית(chatGPT) המבשרת לנו את ניצחונה של האינטליגנציה המלאכותית על האינטליגנציה האנושית ואת ההתקרבות המדהימה שהתרחשה לעבר 'בינה כללית מלאכותית' (artificial general intelligence (AGI ששווה לבינתו של אדם, או אף עולה עליה. זוהי בינה של מכונה אשר מסוגלת לבצע כל פעולה מחשבתית או אינטלקטואלית שאדם מסוגל לבצע.
הביטו שוב בתמונה שנוצרה תוך דקות לפי ההוראה הכתובה שנתנו לה להפיק תמונה של "אסטרונאוטית בעלת גוף נשי ואתלטי שצועדת על אדמת מאדים ביקום אינסופי".
אכן היא מייצגת את העוצמה הגלומה ב AI ליצור טקסטים ותמונות ולקשר ביניהם, לנתח כמויות אדירות של מידע ולזהות מגמות שאינן נגלות במוח האנושי כשלעצמו. ניתן לעשות בה גם שימושים שישחררו את מוחנו ממטלות רוטיניות של איסוף וניתוח מידע על מנת לפנות זמן להתמקדות במשימות יצירתיות שרק המוח האנושי יכול לייצר אותן.
אני אישית עושה שימוש רב ביתרונות אלה, אבל אני לא מאפשר להם לבלבל אותי ולהחליף את האינטליגנציה האנושית הגלומה בי באינטליגנציה המלאכותית שהיא מציעה לי. השימוש שאני עושה באפליקציית ה-GPTchat הוא לא שונה מהשימוש שעשיתי לפני למעלה משישים שנה, בתחילת שנות ה־60 של המאה ה־20, כשהבז הטכנולוגי הוויראלי התורן של אותה תקופה היה הופעתו של המחשבון - מכונת החישוב האלקטרוניות, שהחליפה את מכונות החישוב המכניות הכבדות שהיו עד אז רק בשימוש כמכונות חישוב משרדיות ואפשרה לראשונה לכל אדם לשאת אותה בכיסו או בתיקו ולהשתמש בה בכל הזדמנות שירצה. אני הייתי אז עוד תלמיד בתיכון ואני זוכר שהמורים שלנו סירבו לאפשר לנו להשתמש במחשבון בכיתה בטענה שהוא מבטל את הצורך בהפעלת החשיבה החשבונאית והמתמטית שלנו.
הסתכלו שוב על דמות האישה שבתמונת השער. היא מייצגת לנו דמות עוצמתית של כוח וטכנולוגיה, אך חסרת אנושיות. דמות רובוטית אנונימית ללא מאפיינים של אינדיבידואציה אישית. המראה הזה גורם לי לחשוב על מה שהאינטליגנציה המלאכותית תעשה לנו, כבני אדם וכחברה אם נייחס לה ערך שהוא מעבר לשימושים שלה ככלי.
דווקא לנוכח ההתקדמות המדהימה של ה- IT יש חשיבות מיוחדת שנקפיד על חיזוק האינדיבידואציה האישית שלנו, שנתמקד ב'אני' האישי שלנו, בהתבוננות של עצמנו על עצמנו, במה שאנחנו מדמיינים, חושבים ורוצים לקדם בעזרת המיוחדות האינדיבידואלית שבנו מעבר לכל מה שהידע הכללי של האינטליגנציה המלאכותית יכול לספק לנו. לכך יש תפקיד מכריע בכל צמיחה והתקדמות אנושית וחברתית. אסור לנו לוותר עליה.
אבל תסכים איתי שהצ׳אט gpt עדיף מסמכות אלוהית:) היא באמת אינטראקטיבית ויש לה פרסונליזציה של השגחה פרטית.
אנחנו בני האדם מעצבים בידע את התודעה הקולקטיבית, והיא מצדה מוגשת לנו כמידע מעובד של חוכמת ההמונים שקל לייצר ממנו שוב ידע ממוחזר וחוזר חלילה. אולי משם תגיע בסוף ההברקה שתחולל שינוי. סוף סוף יש אינטליגנציה שעושה סדר בכאוס של המידע הנצבר, מה רע באופטימיזציה של המזל?